FJORDBILDER

EPIC FJORDS - Images from the fjords

DE 4 FJORDFYLKENE

Klikk på de ulike fylkene på kartet for bilder og mer informasjon. Under finner du også de viktigste linkene for de fire fjordfylkene.

Møre & Romsdal Sogn & Fjordane Hordaland Rogaland Møre & Romsdal Sogn & Fjordane Hordaland Rogaland

MØRE OG ROMSDAL

Visit Northwest
Åndalsnes & Romsdal
Trollstigen
Geirangerfjorden
Ålesund og Sunnmøre

SOGN OG FJORDANE

Sognefjorden
FjordKysten
Sunnfjord
Stryn & Nordfjord

HORDALAND

Bergen
Nordhordland
Hardanger
Sunnhordland
Voss

ROGALAND

Ryfylke & Lysefjorden
Haugesund & Haugalandet
Region Stavanger
Lysefjorden

Go West! - En rundreise på Vestlandet

English text; Click here...

Geiranger og GeirangerfjordenSkal du se Norge bør du ta deg en rundreise på Vestlandet. Dette er en reisebeskrivelse der du får oppleve det meste og det beste av fjord, fjell, elv, bre og snø. Rafting, Sommerski, Havkajakk og turer på fjell og bre er noen stikkord på denne opplevelsesreisen. Her har du absolutt muligheten til en aktiv ferie. De vakre omgivelsene får du som en ekstra bonus. Den beste og enkleste måten å reise på er nok bil, men det lar seg også gjøre å bruke en kombinasjon av tog, buss og båt etc. Fet tekst er linker til refererende hjemmesider.

 
 
 
Go West! Norge på sitt beste!

Denne reisebeskrivelsen starter fra Oslo. Reiser du fra Bergen kjører du til Voss og videre til Gudvangen som ligger innerst inne i Nærøyfjorden. Eller du kan kjøre over Vikafjellet til Vik og Vangsnes ved Sognefjorden. Da havner du midt i dette Fjordeventyret, og finner beskrivelser av området lenger ned.

Fra Oslo kjører du opp Gudbrandsdalen forbi Lillehammer mot Otta. Her kan du kan rafte eller padle elvekajakk i elva Sjoa. Ved tettstedet Sjoa, litt sør for Otta, tar du til venstre opp Heidalen. Etter noen få kilometer finner du Sjoa Rafting på venstre side.

 
Fjord Tours - Geirangerfjord & Norway in a Nutshell
 
Ned Romsdalen til Åndalsnes

Romsdalsfjorden og ÅndalsnesTrollstigen og IsterdalenFortsett viaDombås ned Romsdalen til Åndalsnes og Romsdalsalpene. Her finner du noe av den villeste og vakreste naturen Norge kan by på. Trollveggen, Romsdalshorn, Vengetind, Rauma elv og ikke minst Trollstigen er de mest kjente og ligger som perler på en snor. Her kan du drive fjellsport og fiske i spektakulære omgivelser. En av mange fine fjellturer er fra Trollstigen til Bruraskaret i Trollveggen. Turen tar 4 til 5 timer, da er du på kanten der B.A.S.E. hopperne tar spranget utover den over 1000 meter loddrette veggen.

Raumabanen mellom Dombås og Åndalsnes er kåret til Europas vakreste jernbanestrekning av Lonely Planet.

Fra Åndalsnes kan du gå opp Romsdalstrappa opp til Nesaksla (715 m.o.h.) og oppleve utsikten fra Rampestreken Utkikkspunkt. Her har man en fantastisk utsikt over Romsdalsfjorden, Rauma Elv og Isterdalen mot Trollstigen. Har du en dag ekstra anbefaler vi å gå over Romsdalseggen, en av Norges flotteste fjellturer med utsikt ned mot Romsdalen og Romsdalsfjella, Rauma Elv, Romsdalsfjorden og helt ut til Atlanterhavskysten.

Vengedalen med Romsdalshorn ogTrollveggenEn annen og mye lettere tur kan du ta fra Isfjorden. Kjør til Vengedalen (bomvei). Nesten helt innerst i dalen parkerer du bilen ved siden av veien og går opp på en fjellrygg som heter Litlefjellet, en fjelltur som tar cirka 30 minutter. Her har du en fantastisk utsikt ned til Romsdalen og over til Trollveggen på den andre siden av dalen. Litlefjellet ligger ved foten av Romsdalshorn og i nærheten av Vengetind, to populære og ikke altfor vanskelige klatrefjell i området. Fører anbefales, informasjon får du ved turistinformasjonen på Åndalsnes.

 
 
 
Fra Åndalsnes til Stryn Sommerskisenter

GeirangerfjordenTuren fortsetter videre fra Åndalsnes, du passerer Isterdalen på vei til Trollstigen og Valldal. Nydelig natur med fjell, elver og fossefall. Stopp i Isterdalen nedenfor Trollstigen og bli med på en kanotur langs Istra elv med Romsdal Aktiv. Eller smak på verdens beste jordbær i Valldal, Norges Jordbærbygd. Fortsett med ferge over til Eidsdal, og følg veien videre til Geirangerfjorden, en av verdens vakreste fjordarmer. Nærmere beskrivelse av denne bygda og fjorden trengs vel ikke. Videre går turen via Grotli , snart ankommer du Stryn Sommerskisenter. Slalåm-, Telemark-, Langrenn- og Snowboardutstyr til leie. Her er det ofte gode skiforhold, særlig tidlig på sommeren. Det er en stolheis og en T-krok heis på sommerskisenteret. Sesongen starter vanligvis i slutten av mai, avhengig av snømengden som må ryddes for å åpne veien opp til området.

Hvis du har med deg telt og vil kjenne den friske fjelluften, kan du Veien til Stryn Sommerskiovernatte i dalen rett under skisenteret. Eller du kan bo i telt eller hytte på Folven Camping nede i Hjelledalen, like før du kommer ned til Strynsvatnet. Dette er den mest populære plassen for skiboms og andre "helter", med Einetappen Pub som det naturlige møtestedet etter en lang dag i bakken. Hytte bør bestilles uker i forveien, da det er stor rift om disse. Folven Camping blir også kalt Stryn Turistsenter.

 
Norway in a Nutshell by Fjordtours
 
Fra Stryn til Sognefjorden

Fjærland og FjærlandsfjordenVia Stryn, går turen til Olden og opp Oldedalen. Etter å ha passert Oldevatnet kommer du til Brigsdal (camping). Her kan du spasere eller bli transportert opp til Briksdalsbreen. Fra Olden fortsetter turen til Utvik og over fjellet til Byrkjelo og Skei. Her kan du ta en liten avstikker til Astruptunet, hvor maleren Nicolai Astrup bodde og virket. Dette er nå museum der det også stilles ut arbeider av Astrup. Astruptunet ervirkelig verd et besøk. Fjærland er neste mål, med Norsk Bremuseum som en naturlig stopp. Ta en titt på den 3-dimensjonale filmen om Jostedalsbreen. Fjærland er også et naturlig utgangspunkt for turer på Jostedalsbreen, mer informasjon får du på bremuseet.

Kvikne Hotel i BalestrandFortsett videre gjennom tunnelen til Sogndalsdalen, her kan du ta en avstikker opp til Anestølen. En nydelig dal, og et fint utgangspunkt for flotte fjellturer. Her drives det god gammeldags stølsdrift, og ei brødskive med lokal geitost er god å ha med på turen. (Om sommeren er det mulig å ta ferge fra Fjærland Kvikne Hotel i Balestrandtil Dragsvik og Hella, dette anbefales! Da får du se den fantastiske Fjærlandsfjorden, og du bør benytte anledningen til å utforske den vakre bygda Balestrand og det historiske Kviknes Hotell der Tysklands Keiser Wilhelm ferierte da 1. verdenskrig brøt ut). Fra Hella fortsetter du til Sogndal og til Kaupanger hvor du kan besøke folkemuseet "NærøyfjordenDei Heibergske samlingar". Fra Mannheller ved Kaupanger kan du ta ferga inn Sognefjorden, Aurlandsfjorden og Nærøyfjorden (UNESCO Verdensarv) til Gudvangen. Pga den nye tunnelen fra Lærdal til Aurland går ferga nå bare i turistsesongen, mai til september. I dette området kan du boltre deg i noe av den flotteste naturen Norge kan by på.

 
 
 
Aktiviteter i området rundt Aurlandsfjorden

RallarvegenRallarvegen fra Finse til Flåm: Dette er et "must". Du kjører gjennom Gudvangen-tunnelene til Flåm. Her kan du ta toget på Flåmsbanen opp til Finse hvor du kan leie sykler på Hotel Finse 1222 og sykle Rallarvegen ned igjen til Flåm (Du kan kjøpe billett med tog og sykkelleie hos NSB, dette bør bestilles på forhånd for å være sikker på å få leie sykkel). Siden starten på turen også nesten er det høyeste punktet på veien, er dette en ganske lett sykkeltur. AurlandsfjordTuren kan du gjøre på en dag, men det er også mange som tar med telt og bruker lenger tid på turen. Her har du alt fra høyfjell og brelandskap til grønne daler med nydelige fossefall. Du bruker vel 6 til 8 timer på turen ned til fjorden, og da fortjener du en god og iskald halvliter fra Ægir Bryggeri på bryggekanten i Flåm. Denne turen bør du ta i perioden juli til september, dette pga mye snø på høyfjellet tidlig på sommeren.

NærøyfjordAurlandsfjorden og Nærøyfjorden: Ta et fjordcruise. Du kan ta en rib båt, katamaran eller ferge fra Flåm ut Aurlandsfjorden og inn Nærøyfjorden til Gudvangen. I tillegg er dette et fantastisk område for fjordsafari med RIB-båt, kajakkpadling og turer, både turer langs fjordene og på fjellene rundt.

AurlandsdalenAurlandsdalen er vel kjent for de fleste, og mange hevder at dette er den vakreste og villestedalen i Norge. Aurlandsdalen inneholder mye historie fra gamle Norge og hvordan folkene levde før århundreskiftet. Folk levde under ekstremt harde kår i Aurlandsdalen, som ble kraftig rammet av avfolkning under utvandringen til Amerika. Denne turen er best å ta i perioden juni til september, mer informasjon ved Aurland og Lærdal Turistinformasjon.

UndredalFør turen går tilbake til Sogndal og videre innover mot Sognefjellet, bør du ta en svipptur til Undredal. Dit kommer du hvis du tar av til høyre mellom tunnelene mellom Flåm og Gudvangen. Herfra går veien ned til Undredal, ei lita idyllisk bygd nede ved Aurlandsfjorden som var veiløs helt til slutten av åttitallet. Her har du bl.a. Norges minste kirke, en stavkirke som feiret 850-års jubileum i 1997. I Undredal kan du leie båt, hvis du gjør det bør du ta turen ut Aurlandsfjorden til Stigen Gard, en nedlagt husmannsplass som er blitt tatt i bruk igjen som kombinert gård og gjStigen Farmestehus. Plassen ligger flere hundre meter oppe i fjellsida over Aurlandsfjorden, og i gamle dager måtte de bruke stige for å komme seg opp de verste plassene. Stigen ble selvfølgelig tatt opp da skattefuten kom for å kreve inn skatt, som ofte måtte returnere med uforrettet sak. Hvis du tar kontakt på forhånd kan du bestille overnatting og mat etc. (Åpent ca. mellom 1.mai til 31.oktober).

Fjord Tours - Sognefjord in a Nutshell
Fra Aurland til Lustrafjorden og Jostedalsbreen

Stegastein Viewpoint and the AurlandsfjordTuren fortsetter tilbake mot Sogndal, og den flotteste veien å kjøre er over den nasjonale turistvegen over Aurlandsfjellet til Lærdal. Denne fjellovergangen åpner som regel ikke før i juni, avhengig av snømengden oppe på fjellet. Ved denne veien, høyt over Aurland, finner du utsiktspunktet Stegastein. Her har du en fantastisk utsikt ned mot Aurland og Aurlandsfjorden. Husk å ta med fotoapparatet! I Lærdal finner du Norsk Villakssenter, her kan du se laksen gå i elva i tillegg til utstillinger etc. Fra Lærdal fortsetter du gjennom tunnelen mot Fodnes og tar ferga over til Mannheller. Tilbake i Sogndal kjører du innover mot Hafslo. Like før du kommer til hafslo tar du til høyre til Solvorn, et idyllisk sted nede ved Lustrafjorden. Her kan du spise og overnatte på det historiske Walaker Hotel, eller bo på det billige og sjarmerende Eplet Bed & Apple. Fra Solvorn kan du også ta ferge over fjorden til Urnes hvor du kan besøke Urnes Stavkirke, Norges eldste stavkirke (UNESCO Verdensarv). Feigumfossen renner ned i Lustrafjorden, ikke langt fra Urnes. Fra Solvorn fortsetter du til Hafslo hvor du tar av til venstre til Veitastrond. Herfra fortsetter du innover den private bomveien til du kommer til Tungestølen (4-5 km). Her kan du leie enkelt breutstyr før du går en lett 1½ times tur innover Austerdalen til Austerdalsbreen, hvor tre forskjellige brearmer, Loke, Odin og Tor falAusterdalsbreenler ned fra Jostedalsbreen, og sammen danner den nydelige breen i enden av Austerdalen. Du kan overnatte på Tungestølen, her får du også informasjon om breen og hvor du skal gå. Breen har bare mindre sprekker, og når vinterens snø har smeltet er den ganske trygg å gå på. Det anbefales å bruke Guide fra Jostedalen Breførarlag. Uansett, bruk brodder og tau.

The LustrafjordTilbake i Hafslo fortsetter du innover langs Lustrafjorden. Hvis du vil prøve kajakkpadling på Lustrafjorden, kan du kjøre til Marifjøra hvor man kan leie kajakker og utstyr fra FjordSeal. Fra Marifjøra fortsetter du videre mot Gaupne. Ta så til venstre opp Jostedalen til Nigardsbreen og Jostedal Bresenter. Her finnes utstillinger, multimedia lysbildeshow fra breen, informasjon og guiding/utstyrsutleie (på grunn av brann er bresenteret stengt. Senteret vil bli gjenoppbygd). Du kan også kjøre helt inn i Jostedalen til Styggevatnet som er delvis oppdemmet. Det er lett fjelltur innover langs vatnet til breen. Det anbefales å holde avstand til vannkanten da store bølger kan dannes pga. breen som kalver i vatnet. Icetroll driver utleie og guidede turer med kajakk på Styggevatnet. Tilbake i Gaupne fortsetter du inn Luster til Skjolden og Fortun, innerst inne i Sognefjorden. Her kan du rafte i Mørkridselva med Skjolden Rafting. Skjolden og Fortun er utgangspunkt for flotte turer, inn Mørkridsdalen fra Skjolden og Fortunsdalen fra Fortun. Fortsetter du inn Fortunsdalen blir det mer spektakulært jo lenger innover dalen du kommer. Det er utrolig at det er mulig å kjøre bil innover. Kjør forsiktig! I enden av dalen ligger Nørdstedalsseter, et fint utgangspunkt for turer på fjell og bre. Dette er en DNT-hytte hvor du kan overnatte, spise etc.

Over Sognefjellsveien tilbake til Oslo via Jotunheimen

FannaraakenTilbake i Skjolden fortsetter du i retning Sognefjellet og Lom. Første stopp er Turtagrø Hotel, et helt nytt og moderne fjell-hotell hvor du får informasjon om og guiding i Norges villeste og høyeste fjellområde. Her kan du gå lette fjellturer og krevende klatreturer i fjell med utsikt over mesteparten av Jotunheimen. Fortsett å kjøre langs Sognefjellsvegen (en av 18 Norske turistveger). Oppe på selve Sognefjellet ligger Sognefjellshytta. Herfra er det en fantastisk utsikt mot alle totusenmetertoppene og breene som omkranser hytta. Det er billig overnatting og mat i tillegg til guidede turer over Fanaråkbreen til Fanaråken (2068m). Bare noen få kilometer etter Sognefjellshytta ligger Krossbu som er utgangspunktet for daglige guidede turer over Smørstabbreen til Leirvassbu. Leirvassbu er også er et fjell-hotell i Jotunheimen med vill og vakker natur omkring.

GaldhøpiggenTuren fortsetter i retning Lom, men like før ankommer du Galdesand. Like ved den lille bensinstasjonen på Galdesand tar du til høyre opp Norges høyesteliggende fjellveg til Galdhøpiggen Sommerskisenter (1850m), en halv times kjøretur fra Galdesand. Skiutleie (slalåm, telemark og snowboard), og skiheiser på Juvbreen. Fra Juvasshytta, like ved sommerskisenteret, arrangeres det guidede turer over styggebreen til Galdhøpiggen (2469m), Norges høyeste fjell. Ikke gå ovGaldhøpiggen Summer Skier breen alene eller uten å gå i taulag. Breen ser uskyldig ut, men det er mange dype sprekker i den. Det er overnattingsmuligheter på Juvasshytta eller Raubergstulen som ligger mellom skisenteret og Galdesand. Tilbake i Lom har vi Norsk Fjellmuseum og Fossheim Steinsenter som absolutt er verdt et besøk.

Lake GjendeRundturen er nå snart over. Skal du tilbake til Oslo kan du ta til høyre like før Vågåmo opp mot Valdresflye. Her kjører du gjennom den østlige delen av Jotunheimen. Du passerer både Gjende og Bygdin hvor du ta båt helt inn i hjertet av Jotunheimen. En tur over Besseggen er heller ikke å forakte, eller en kajakktur på Gjende. I dette området er det mange muligheter. Her kan du boltre deg i ukesvis. Valget er ditt, ha en fin ferie!

Været er viktig på en tur som dette. Juni og juli er vanskelig å spå, men mai er ofte en måned med mye sol. Da har du grønne daler og snøkledte fjelltopper, og skiturer i bare "badebuksa" på topper over 2000 meter er ofte mulig. Særlig Sognefjellet, Hurrungane ved Turtagrø og Romsdalsfjella er egnet til dette. Husk at Sognefjellsvegen som regel åpner ca. 1. mai. Breføring og sommerski begynner som regel ikke før slutten av mai eller begynnelsen av juni. Fjellturer i Jotunheimen er best fra juli og utover pga mye snø i fjella tidlig på sommeren. Mer informasjon kan du få ved å henvende deg til "Den Norske Turistforening" eller "Jostedalen Breførarlag". Den Norske Turistforening har 342 hytter spredt over det ganske land. Er du medlem kan du få en standardnøkkel som passer hyttene. På de fleste av hyttene er det ved, gass og mat å få kjøpt for en billig penge (selvbetjening). 

Fjords.com Søk
FJORDS pĂĄ Facebook FJORDS pĂĄ Instagram FJORDS pĂĄ Youtube FJORDS pĂĄ Vimeo FJORDS on Twitter
FJORDSHOP

FJORDGUIDE

Fjordguide
Vestlandet

FJORD TOURS

Fjord ToursFjord Tours
Norge i et Nøtteskall
Norge i Bil
Fjord Pass
Hoteller i Norge
Fjordaktiviteter
Opplev Nordlyset

NORGESLINKER

Visit Norway
Book Norway
Midnattsol
Nordlys
Turistveger
Fjellturer

NORGE REISE

Fjord ToursFjord Tours
Fly - Norwegian
Fly - SAS
Fly - Widerøe
Fly - DAT
Båt - Hurtigruten
Båt - Fjordline
Båt - Color Line
Båt - Stena Line
Tog - NSB
Buss - NOR-WAY

The domain Fjords.com for sale

Tilbake til toppen

Fjord Tours - Sognefjord in a Nutshell

Fjordtours.comGeirangerfjord and Norway in a Nutshell by FjordtoursVestlandet

best website stats